Gulai ayam ke kari ayam??
hehe.. kalau farah lah memang panggil gulai ayam. Kari ni macam lagi pekat, rasa kari kuat, rase rempah kuat etc. Tapi terpulang pada tempat lah kot panggil gulai @ kari.
Haa..gulai ayam ni farah masak masa masak roti jala hari tu. memang sedap makan panas-panas. Makan dengan nasi pon sedap, makan cicah roti keping pon sedap, nak ratah pon sedap ehehe. Hubby pon sat-sat dia pi bukak periuk nak ratah ayam
.
Nak resepi Roti jala boleh klik sini ye
GULAI AYAM
OLEH: Farah Sanusi
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam di potong kecil-kecil
5 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1cm halia (tumbuk)
1 batang serai (ketuk)
1 kotak santan pekat 200ml
1 paket rempah kari daging (campur air sikit jadikan pes)
garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA-CARA
1. Panaskan minyak. Tumis serai (kejap je). Masukkan bahan tumbuk, tumis sampai garing dan naik bau
2. Masukkan pes rempah kari, tumis sampai pecah
minyak.
3. Masukkan ayam, kacau sampai ayam separuh masak.
4. Masukkan sedikt air sampai ayam tenggelam
5. Masukkan garam
6. Masukkan
santan bila ayam dah masak. Tambah je air kalau nak kuah lebih (tapi jangan sampai cair).
7. Kacau sampai mendidih. siap!
Nak letak ubi kentang pon boleh. Farah tak letak sebab masa masak tu tak de ubi kentang kat rumah hehe. Kalau nak letak ubi kentang, 1/2 ekor ayam tu boleh la pakai dalam 4 biji kentang. buang kulit pastu potong 4. Masukkan bila ayam dah hampir masak. Kentang kalau masuk awal sangat nanti lembik +hancur pulak.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/