28 May 2017

Testing The Cookbook || Resepi Kacang Buncis Goreng

Resepi Kacang Buncis Goreng || Ha,sebelum ni farah ada kongsikan resepi ikan tiga rasa. Kali ni farah nak kongsikan resepi kacang buncis goreng pula. Makan mestilah ada sayur kan? Tak lengkap lah kalau takde sayur.
Resepi Kacang Buncis Goreng
Kacang Buncis Goreng
Tiap kali nak masak, mesti farah fikir dulu lauk apa yang hubby makan. Lepas dah pilih lauk utama, fikir sayur pulak. Sayur kena lah masuk dengan lauk utama, nanti tak best hehe *cerewet tak?*

Kacang panjang ke kacang buncis? Kalau pendapat farah sendiri, farah lebih suka kacang buncis. Sebab farah rasa kacang buncis lebih rangup. Rasa pun tak sama. Kacang buncis lebih segar rasanya. 

Tapi tengok masakan juga lah. Ada masakan yang tak sesuai guna kacang buncis, guna lah kacang panjang. Contohnya macam Som Tam. Biasa guna kacang panjang kan? Ke ada orang guna kacang buncis? Macam tak masuk je haha.

Apa lagi, jom cekidout resepi Kacang Buncis Goreng.

Resepi Kacang Buncis Goreng

Resepi Kacang Buncis Goreng
Resepi asal
Bahan-bahan A:
500gm kacang buncis
½ batang lobak merah
½ cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu makan minyak masak

Bahan-bahan B (tumisan):
500 gm udang -dibuang kulit. Farah tak letak
1 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

Cara-cara:
1. Kacang buncis dan lobak merah dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan kacang buncis, lobak merah, air dan garam.
4. Tutup kuali dan biarkan sayur-sayuran masak. Rasakan dengan garam.
5. Sedia dihidangkan

Komen Farah
Resepi Kacang Buncis Goreng
Resepi orang bujang hehehe. Senang sangat nak masak sayur ni. Campak-campak je lepas tu siap. Kalau korang cuba buat, mesti jadi punya. Kalau tak jadi tak tau lah haha. Kena masuk kelas memasak la kot. Ikut je resepi satu-satu, Insha Allah menjadi. Farah pun bukan terer masak pun.

Sedap. Farah memang penggemar kacang buncis. Jadi kalau masakan sayur kacang buncis tak sedap mestilah sedih. Resepi ni cukup rasa. Sedap. Tapi hati-hati lah. Garam jangan lebih-lebih.

Kalau tengok gambar farah masak dengan buku, lebih kurang dah kot rupanya. Bezanya takde udang je hehehe. Farah tak letak udang. 

Jom cuba masak Kacang Buncis Goreng!








Baca sini:

Baca Selanjutnya »

Testing The Cookbook || Resepi Ikan Tiga Rasa

Resepi Ikan Tiga Rasa || Alhamdulillah. Selesai sudah Ramadhan yang pertama kita. Ramai lah yang update status media sosial pakai hashtag #doneiftar, #doneterawih dan sebagainya hehe. Korang makan apa berbuka semalam? Masak ke beli kat bazaar? Farah masak ikan tiga rasa semalam hihi *mode bangga*.
Resepi Ikan Tiga Rasa
Ikan Tiga Rasa
Bulan puasa kali ni farah berazam nak masak sebulan hehe. Kecuali yang waktu balik kampung, balik rumah mama, jamuan berbuka di luar. Yang lain semua farah nak masak. Tak mau pi bazaar ramadhan tahun ni. Kuih pun nak buat sendiri kalau teringin sangat. Cewaah. Besar tak cita-cita? Hehe.

Bukannya apa, bila tak pi bazaar ni banyak kebaikannya. Eh farah tak kata orang yang pi bazaar ni tak bagus hokay. Bagus lah menyokong bisnes orang. Cuma farah sendiri yang tak nak ke bazaar sebab nak melatih diri sendiri mengawal nafsu. Bila pi bazaar, tengok makcik susun kuih muih berderet-deret, sape tak terliur? Betul tak? Selain nak mengawal nafsu, boleh juga jimat duit belanja sikit kan.

Hari pertama puasa ni semangat sikit nak masak. Masak lah mewah sikit hehe. Hubby kata masak ikan pula lah. Dah selalu sangat masak ayam.*padahal dia yang suka sangat ayam* Dia request ikan tiga rasa.


Resepi Ikan Tiga Rasa

Resepi Ikan Tiga Rasa
Resepi asal
Bahan-bahan A:
1 ekor ikan bawal atau ikan siakap
1 sudu makan tepung jagung - untuk salut ikan
3 biji bawang merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
minyak bagi menggoreng ikan

Bahan-bahan B (sos)
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan air
1 susu teh gula

Bahan-bahan C (hiasan)
1 pokok daun bawang - dipotong pendek
2 cili merah - dihiris
2 cili hijau - dihiris
2 biji tomato - belah 4. Farah tak letak

Cara-cara:

1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi. 
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api. 
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.


Komen Farah
Resepi Ikan Tiga Rasa
Ikan Tiga Rasa
Resepi ni simple, senang nak ikut. Untuk ikan tu sebenarnya korang boleh je guna ikan lain. Kalau tak suka siakap, boleh guna ikan lain. Farah guna siakap, tapi satu potong je sebab besar sangat. 

Rasa dia sedap. Memang rasa masamnya. Manis pun cukup tak lebih-lebih. Kalau tiga rasa tu masam manis pedas ye? Yang ni tak ada rasa pedas hehe. Mungkin tak cukup cili? Tapi farah suka lah sebab tak pedas.

Ikan Tiga rasa yang farah buat nampak lebih kurang dah dengan dalam buku. Lulus! *sendiri bagi lulus*

Bahan-bahan nak masak ikan tiga rasa ni nampak je banyak. Sebenarnya sikit je. bahan hiasan tu tak letak takpe. Tapi kalau nak jamu mertua, letak ler. Nampak ala chef sikit kan. Hihi. 


Tak ada idea nak masak apa hari ni? Jom masak Ikan Tiga Rasa!




Baca sini:

Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign