23 May 2016

BUBUR LABU ala KOREA @ PUMPKIN PORRIDGE WITH GLUTINOUS RICE BALLS

Assalamualaikum



Annyeonghaseyo~Tu dia. Korea sikit kita harini keke. Kali ni cuba dessert korea pulak. Pernah dengar tak pumpkin porridge with glutinous rice balls? Bahasa melayu dia bubur labu dengan bebola tepung kot haha. Ikut lah nak panggil ape. Farah mula-mula dengar nama bubur ni masa tengok Family Outing (FO). Lame dah ni, zaman muda-muda. Zaman-zaman uni dulu memang hantu FO ni. Tak pernah miss satu episod pon. Tiap-tiap minggu suruh boypren a.k.a hubby download. Dah lah uni ni internet terhad. Tak leh bukak itu lah, ini lah. Semua kena sekat. Tapi budak-budak uni mesti tau cara guna walaupon kena sekat kan? Kan? Tak payah tipu lah evil smile onion headhehe.

Untuk yang tak tahu, FO ni rancangan tv korea, comedy variety show. Dalam setiap episod, depa akan pergi ke satu kampung, pinjam rumah orang kampung kat situ dan bermalam. Tuan rumah dapat pi bercuti free lagi hehe. Depa akan masak makan malam dan makan pagi sendiri. Farah suka tengok part yang masak. Sebab lepas tu boleh cuba masak hehe.

Dalam episod 14, depa masak bubur labu lah untuk makan pagi. Nampak sedap giler. Dari dulu teringin nak rasa haha. Tak de resepi ke hape. Jadi farah google lah. Hentam je nama dia. Skali jumpa jugak resepinya hehe.



Resepi ni dapat dari youtube channel maangchi. Sape yang rajin cari resepi korea mesti tau nama ni kan? Farah memang follow channel maangchi. Resepi-resepi dia semua bestgood job onion head. Tapi idok ler pi try semua keke. Suka tengok orang masak je.

Farah ubah-ubah sikit resepi sesuka hati farah hehe. Maangchi pakai tepung beras kot, farah tukar guna tepung pulut. Sebab farah rasa kuih puteri mandi dan badak berendam pon pakai tepung pulut. Jadi lidah dah biasa dengan rasa dia. Sukatan untuk buat bebola tu tiru je maangchi.

Senang je nak buat bubur labu ni sebenarnya. Tak banyak bahan yang digunakan. Kalau tak nak letak bebola tu pon tak pe. Buat bubur je.


BUBUR LABU ala KOREA
OLEH: FARAH SANUSI
RESEPI ASAL: MAANGCHI

BAHAN-BAHAN BUBUR;
1 biji labu kecil- buang kulit, bersihkan, potong dadu dan kukus
1/4 cawan gula- tak cukup manis tambah je banyak-banyak
garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN BEBOLA:
2 cawan tepung pulut
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan air panas



CARA-CARA:

1. Ambil labu yang siap dikukus, masukkan kedalam blender. Tambah air ikut kepekatan masing-masing. Kisar sampai hancur.

Labu yang dah kukus + air







2. Letak dalam periuk, masak guna api sederhana.

3. Untuk membuat bebola. Campur tepung pulut, garam dan air panas dalam satu bekas. Gaul sampai sebati. Jangan pi gaul pakai tangan sat lagi tangan masak. Pakai le senduk. Bila semua dah sebati boleh pakai tangan untuk uli.

Tepung + garam

Bila dah tambah air panas, gaul, dia jadi gini

4. Bila dah jadi doh, gentel buat bebola kecil-kecil. Jangan besar sangat sebab nanti masak dia kembang jadi telor ayam. Tapi kalau suka besar buat la besar hehe.

Dah jadi doh

Bulat-bulatkan

Bulat-bulatkan lagi

5. Tunggu bubur labu menggelegak, masukkan bebola. Kacau.

Bila dah tambah bebola macam ni lah

6. Tambah gula dan garam secukup rasa.

7. Kalau rasa pekat tambah je air.

Siap!!

  Rasa macam ape? Hmmmm. macam labu lah uhuhuh onion headhaha. Rasanya farah lagi suka kalau takde bebola. Bubur je pon dah sedap.

AMARAN: Ni resepi yang digubah sesuka hati. Kalau nak resepi asal boleh tengok kat channel Maangchi
SELAMAT MENCUBA!!crazy monkey 040
Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign