Assalamualaikum

Annyeonghaseyo~Tu dia. Korea sikit kita harini keke. Kali ni cuba dessert korea pulak. Pernah dengar tak pumpkin porridge with glutinous rice balls? Bahasa melayu dia bubur labu dengan bebola tepung kot haha. Ikut lah nak panggil ape. Farah mula-mula dengar nama bubur ni masa tengok Family Outing (FO). Lame dah ni, zaman muda-muda. Zaman-zaman uni dulu memang hantu FO ni. Tak pernah miss satu episod pon. Tiap-tiap minggu suruh boypren a.k.a hubby download. Dah lah uni ni internet terhad. Tak leh bukak itu lah, ini lah. Semua kena sekat. Tapi budak-budak uni mesti tau cara guna walaupon kena sekat kan? Kan? Tak payah tipu lah
Untuk yang tak tahu, FO ni rancangan tv korea, comedy variety show. Dalam setiap episod, depa akan pergi ke satu kampung, pinjam rumah orang kampung kat situ dan bermalam. Tuan rumah dapat pi bercuti free lagi hehe. Depa akan masak makan malam dan makan pagi sendiri. Farah suka tengok part yang masak. Sebab lepas tu boleh cuba masak hehe.
Dalam episod 14, depa masak bubur labu lah untuk makan pagi. Nampak sedap giler. Dari dulu teringin nak rasa haha. Tak de resepi ke hape. Jadi farah google lah. Hentam je nama dia. Skali jumpa jugak resepinya hehe.

Resepi ni dapat dari youtube channel maangchi. Sape yang rajin cari resepi korea mesti tau nama ni kan? Farah memang follow channel maangchi. Resepi-resepi dia semua best
Farah ubah-ubah sikit resepi sesuka hati farah hehe. Maangchi pakai tepung beras kot, farah tukar guna tepung pulut. Sebab farah rasa kuih puteri mandi dan badak berendam pon pakai tepung pulut. Jadi lidah dah biasa dengan rasa dia. Sukatan untuk buat bebola tu tiru je maangchi.
Senang je nak buat bubur labu ni sebenarnya. Tak banyak bahan yang digunakan. Kalau tak nak letak bebola tu pon tak pe. Buat bubur je.
BUBUR LABU ala KOREA
OLEH: FARAH SANUSI
RESEPI ASAL: MAANGCHI
BAHAN-BAHAN BUBUR;
1 biji labu kecil- buang kulit, bersihkan, potong dadu dan kukus
1/4 cawan gula- tak cukup manis tambah je banyak-banyak
garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN BEBOLA:
2 cawan tepung pulut
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan air panas

CARA-CARA:
1. Ambil labu yang siap dikukus, masukkan kedalam blender. Tambah air ikut kepekatan masing-masing. Kisar sampai hancur.
![]() |
Labu yang dah kukus + air |



2. Letak dalam periuk, masak guna api sederhana.
3. Untuk membuat bebola. Campur tepung pulut, garam dan air panas dalam satu bekas. Gaul sampai sebati. Jangan pi gaul pakai tangan sat lagi tangan masak. Pakai le senduk. Bila semua dah sebati boleh pakai tangan untuk uli.
![]() |
Tepung + garam |
![]() |
Bila dah tambah air panas, gaul, dia jadi gini |
4. Bila dah jadi doh, gentel buat bebola kecil-kecil. Jangan besar sangat sebab nanti masak dia kembang
![]() |
Dah jadi doh |
![]() |
Bulat-bulatkan |
![]() |
Bulat-bulatkan lagi |
5. Tunggu bubur labu menggelegak, masukkan bebola. Kacau.
![]() |
Bila dah tambah bebola macam ni lah |
6. Tambah gula dan garam secukup rasa.
7. Kalau rasa pekat tambah je air.
![]() |
Siap!! |
Rasa macam ape? Hmmmm. macam labu lah
AMARAN: Ni resepi yang digubah sesuka hati. Kalau nak resepi asal boleh tengok kat channel Maangchi
SELAMAT MENCUBA!!
Hmmm bubur labu macam best je. Bebola tu Kak Azie tak rajin nak gentel. Haha.
ReplyDeleteEh labu tak angin ke?
ni buat sebelum bersalin..hehe..takdan update je..kalau bole mkn dah lame pi makan labu umi buat masa kenduri huhu
Delete