30 May 2017

Testing The Cookbooks || Resepi Sambal Goreng Kentang

Resepi Sambal Goreng Kentang || Hari ini nak kongsi resepi salah satu makanan kegemaran hubby. Sambal goreng kentang. Hubby suka masakan sambal macam ni. Hari ni pulak dia request nak sambal bebola ayam hehe. 

Ubi kentang tu kalau nak cepat, korang boleh je guna yang frozen. Tak payah nak potong. Tapi yang frozen ada salut tepung sikit kan? Jadi berbeza sikit lah dengan resepi asal. 

Sambal Goreng Kentang
Sambal Goreng Kentang
Farah gunakan ubi kentang sebab kebetulan nak bagi medina makan ubi sekali. Alang-alang tu guna je lah. 

Sambal goreng Kentang ni makan dengan nasi putih kosong je pun dah cukup. Tak payah ada lauk lain dah. Makan macam ni pun boleh menambah dua tiga kali kan. Setuju tak? Hehe.

Jom Masak Sambal Goreng Kentang!


Sambal Goreng Kentang

Sambal Goreng Kentang
Resepi asal

Bahan-bahan A: 
3 biji kentang - dibuang kulit
1 sudu teh gula
1 sudu teh cuka
1 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B(dikisar):
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara:
1. Kentang dipotong baji. Basuh dan tuskan.
2. Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga garing
3. Asing kan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
4. Masukkan garam, gula, dan cuka. Kemudian kacau rata.
5. Masukkan kentang goreng dan kacau sekali lagi.
6. Sedia dihidangkan. 

Komen Farah
 Sambal Goreng Kentang
Kurang manis. Farah biasa makan sambal kentang macam ni, lebih manis rasanya. Dah terbiasa macam tu. Hehe. Jadi bila tak manis tu rasa tak lengkap lah. 

Kentang tu kena goreng garing sikit sebab farah tak suka bila dia lembik. Yang ni farah goreng tak cukup garing.

Resepi ni tak pedas *rasanya cili kering yang farah beli tu yang tak pedas*. Kalau ikut kan bilangan cili kering yang letak tu, patutnya dah cukup pedas dah dengan farah hehe. 

Terpulang pada korang nak buang biji cili tu atau tak. Farah nak buang tapi tak sempat. Kisar je dengan biji hehe. 

Senang nak ikut arahan yang diberikan dalam resepi asal. Farah suka kalau resepi ada sukatan minyak sekali hehe. Yelah, kita bukan tahu bajet banyak mana nak letak kadang-kadang kan.

Jom cuba masak Sambal Goreng Kentang!




Baca sini:

Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign