Ketam Masak Lemak Cili Api
Resepi asal: che nom
Ketam Masak Lemak Cili Api |
Bahan-Bahan:
3 ekor ketam segar
1 batang serai, dititik
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Bahan untuk kisar halus:
5 biji cili api
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup (guna serbuk je)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
1) Bersihkan ketam,
2) Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
3) Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keeping dan serai.
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.
ketam masak lemak cili api |