5 May 2021

Ketam Masak Lemak Cili Api

Ketam Masak Lemak Cili Api

Resepi asal: che nom



ketam masak lemak cili api
Ketam Masak Lemak Cili Api

Bahan-Bahan:

3 ekor ketam segar

1 batang serai, dititik

2 cawan santan pekat

1 keping asam gelugor


Bahan untuk kisar halus:

5 biji cili api

2 biji cili merah

1/2 biji bawang besar

1 inci kunyit hidup (guna serbuk je)

3 biji bawang merah

3 ulas bawang putih


Cara-cara:

1) Bersihkan ketam, 

2) Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.

3) Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keeping dan serai.

4) Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.


ketam masak lemak cili api
ketam masak lemak cili api

ketam masak lemak cili api


Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign