31 May 2017

Resepi Ketupat Sotong

Resepi Ketupat Sotong || Dah lama farah nak masak ketupat sotong, tapi farah tak buat sebab hubby tak suka sotong. Macam tak best pula makan sorang-sorang. 

Waktu kecil dulu farah tak berapa minat ketupat sotong. Mungkin sebab tak jumpa yang sedap. Tapi bila dah besar ni, selalu juga teringin makan ketupat sotong. Sejak duduk jauh dengan kampung, lagi lah kuat teringin tu. 

Farah ada terbaca orang guna sedikit dakwat sotong untuk jadikan kuah lebih hitam. Farah tak suka macam tu. Sebab farah tak tahan kalau bau sotong kuat sangat. 

Rasanya masa kecil dulu bau sotong lah yang menyebabkan farah tak suka makan ketupat sotong kot hehe. 
Resepi Ketupat Sotong
Ketupat Sotong

Sama macam selaput kulit sotong. Yang tu pun farah tak suka. Selagi mampu buang, farah buang. Gigih tak? Haha. 

Semalam staff klinik hubby ajak berbuka i rumah. Jadi sebelum pi tu farah buat lah ketupat sotong. Tak boleh la pi tangan kosong. 

Ingat nak makan lepas berbuka, sekali, tengok dah licin haha. Farah buat sikit sangat. Sotong pulak kecik molek. Sekali ngap je habis. Tak sempat la nak merasa. 

Mujur lah orang makan. Bimbang juga orang tak makan. Kot lah manis. Hehe. 

Rasanya hujung minggu ni nak buat lagi sekali sebelum pi rumah mama untuk berbuka. 

Jom buat Ketupat Sotong!

Ketupat Sotong


Bahan-bahan:
1kg sotong - bersihkan dan buang tulang. Buang gigi sotong di bahagian kepala
1 cawan beras pulut
4 keping gula melaka / nise - potong kecil supaya senang cair
200ml santan kotak
Lidi pendek/pencungkil gigi untuk cucuk
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Basuh beras pulut. Rendam kan di dalam campuran separuh kotak santan dan air. Ketepikan. 

2. Cuci sotong. Buangkan tulang, gigi dan perut. Farah buang kulit yang hitam tu sekali sebab tak suka. Boleh je biarkan. 

3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Isi sehingga ⅔ penuh. Jangan penuh sangat sebab takut terburai bila masak atau beras tak cukup masak. 

4. Letak kepala sotong yang dah di bersihkan tadi. Cucuk dengan 2 batang lidi secara bersilang supaya lebih kemas dan tidak terbuka. 

5. Masukkan sotong ke dalam periuk. Panaskan lebihan santan dan sedikit air agak-agak sotong tenggelam. Masukkan daun pandan yang disimpul dan garam sesedap rasa.

6. Masak dengan api sederhana. 

7. Bila sotong dah hampir masak, masukkan gula melaka / nise. 

8. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

9. Siap dihidang!

 Resepi Ketupat Sotong
Senang kan? Cuba lah buat, makan memang puas hati kalau masak sendiri hehe. 

Bagi farah yang ni tak manis sangat. Tapi mungkin manis sikit kalau korang jenis tak tahan manis. Boleh letak sikit-sikit nise tu, rasa dulu baru tambah lagi kalau tawar. 

Tapi bulan puasa ni nasib lah kalau tak boleh merasa hehe. 

Selamat mencuba!





Baca sini:
Baca Selanjutnya »

Resepi Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang

Resepi Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang || Nak buat rojak keling dan kuah kacang ni fikir banyak kali juga. Farah ada pengalaman tak best dengan kuah kacang hehe. Tahun lepas buat kuah kacang pucat. Mujur lah rasa ok. Rupa saja kurang. 

Tapi kali ni farah berjaya buat kuah kacang yang tak pucat *shawl flip*. Hehe.

Puasa tahun ni teringin juga nak buat rojak keling. Eh, korang tahu ke rojak keling. Kalau di tempat farah dulu memang panggil rojak keling. Tapi bila tanya kawan-kawan, ada kata nama betulnya mee rojak. Ada pula yang kata rojak ayam. Mana-mana pun boleh la. Farah lagi suka panggil rojak keling hehe.
Resepi Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang
Kalau di rumah, bila umi buat rojak keling ni, makan tak sah kalau tak tambah haha. Serius sedap. Sebab tu lah bila dok rumah berat naik laju hehe. Makan semangat sangat.

Rojak keling sebenarnya mudah je nak buat. Cuma bahannya agak banyak. Tapi bagi farah cara penyediaan dia tak lah leceh mana. Telur rebus je. Ubi pun rebus je. Timun batang dan sengkuang pula cuma potong. 

Sebenarnya farah ada sediakan bancuhan cucur. Tapi tak sempat nak goreng dah nak azan. Hehe. Lain kali buat rojak keling hujung minggu. Hari kerja suntuk sangat masa yang ada. 

Untuk ayam goreng pula, korang goreng mula-mula tu jangan potong lagi. Farah goreng ¼ dulu. Lepas dah goreng barulah potong kecil.

Jom cuba masak Rojak Keling!

Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang


Resepi Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang
Mee Rojak Keling dan Kuah Kacang
Resepi Kuah Kacang

Bahan-bahan:
500gram kacang tanah - sangai lepas tu buang kulit
2 bawang merah (pilih hat besar sikit)
3 bawang putih
10 cili kering-basuh, buang biji
gula melaka / nisey- nak manis letak banyak. potong kecil-kecil supaya senang larut
garam

Cara-cara:
1. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih. Ketepikan.
2. Kisar kacang tanah bersama sedikit air
3. Panaskan minyak secukupnya. Tumis cili dan bawang yang dah dikisar sampai naik bau.
4. Masukkan kacang tanah yang dah di kisar. Kacau rata
5. Masukkan gula melaka. Kacau
6. Perasakan dengan garam



Bahan-bahan Mee Rojak Keling:
1 bungkus mee kuning
½ ekor ayam - goreng kunyit macam biasa. 
1 batang timun batang – potong halus memanjang
Sengkuang – potong halus memanjang
3 biji ubi kentang- rebus dan potong memanjang
2 biji telur – rebus dan belah dua
1 Tauhu - goreng dan potong kecil
Tepung gandum - untuk buat cucur. Lepas tu potong cucur tu memanjang.

Cara-cara:
1. Ambil sedikit mee kuning. Letak dalam pinggan. 
2. Campurkan timun batang, sengkuang, ubi kentang, telur rebus, tauhu dan cucur. 
3. Ayam digoreng besar awalnya, lepas goreng barulah potong kecil-kecil. Farah suka penyek dulu ayam sebelum potong.
4. Tambah ayam dalam pinggan tadi.
5. Tuangkan kuah kacang. 
6. Sedia di makan!


Baca sini:
Baca Selanjutnya »

ezbuy, membeli-belah dalam talian paling awesome!

ezbuy, membeli-belah dalam talian paling awesome! || Zaman sekarang ni semua pun nak mudah kan? Nak beli barang pun kita nak senang, terus sampai depan pintu. Tak payah nak drive, tak payah bazir minyak. 

Macam farah sendiri pun memang selalu shopping online. Sebab senang. Nak cari barang taip je. Semua ade. Terumanya kalau duduk di tempat yang susah nak cari barang. Memang online je lah harapannya. Hehe.

Sebut pasal shopping online, farah nak sarankan ezbuy dekat korang. Rasanya semua orang kenal kan? Tapi kot-kot lah ada yang tak kenal, farah cerita lah sikit pasal ezbuy kat korang.

ezbuy ni mula ditubuhkan 2010 lagi. Sekarang dah masuk 7 tahun. Sehingga harini, ezbuy memberi perkhidmatan kepada lebih 500,000 rakyat Singapura, 50,000 rakyat Malaysia, Australia and Thailand.

Apa Yang Best Sangat ezbuy Ni?


Best weh. Bukak je website dia, terus rambang mata haha. Tak kuat iman sungguh. 

ezbuy ni ada 10 kategori utama. Korang pilih je mana satu kategori ikut apa yang korang nak beli. Tapi kalau tak tahu kategori, taip je kat kotak search. 

Barang-barang di ezbuy ni bukan dari Malaysia je tau. Dari China, USA dan Taiwan pun ada. Diskaun pun ada boleh sampai 90%. 90% tau, bukan 9%. Sekarang ni hampir 20 juta barang di ezbuy yang ada sale. Pandai-pandai ye cari yang banyak diskaun hehe. 
 
Selain dari diskaun, Flash Deal pun ada. Waktu Flash Deal ni harga barang turun banyak tau. So korang kena take note waktu-waktu Flash Deal sebab waktu dia akan berubah. Flash Deal ni akan mula dari 31 Mei sampai 5 Jun. 
Jangan lupa 65eDay. Waktu ni ada lobal Super Sales. Bermula 31 Mei hingga 5 June nanti. Waktu ni lah korang nak membeli-belah harga murah. Jangan terlepas hokay. 
Kalau korang nak jimat lagi, boleh kumpul-kumpul shopping dengan kawan-kawan. Beli 300 barang dan keatas akan dapat harga wholesale. 



JENAMA APA LAGI YANG ADA DISKAUN?

Banyak sangat kalau farah nak senarai satu-satu hehe. Ada Sony, Tefal, Canon, Casio, Samsung, Pineng, Olivia Burton, Kellogg's, Lifebuoy, Dettol, Johnson Baby, Kinohimitsu, Durex, Scholl, Avent. Ha, banyak kan?

Kalau korang nak mudah lagi, boleh download ezbuy application. Guna Apps ezbuy untuk scan voucher, dan voucher tu akan disimpan dalam apps ezbuy korang. 
Download apps ezbuy
Lepas tu scan voucher guna apps

Tunggu apa lagi? Jom shopping di ezbuy ramai-ramai!








Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign