11 Jun 2017

Resepi Cencaru Sumbat dan Air Asam

Resepi Cencaru Sumbat dan Air Asam || Semalam farah teringin nak makan ikan bakar cicah air asam. Rasa macam nak bakar ikan pari, tapi hubby tak suka ikan pari. Nak makan sorang nanti tak habis pula. Jadi farah buat keputusan buat ikan cencaru bakar. Jadi lah cencaru sumbat dan air asam.

Mula-mula ingat nak bakar kosong je ikan cencaru tu. Tapi macam bosan je kan bakar kosong. Jadi farah cari lah resepi cencaru sumbat. Farah pun tak pernah buat lagi cencaru sumbat. Resepi yang farah gunakan dari azie kitchen.
Resepi Cencaru Sumbat dan Air Asam
Cencaru Sumbat dan Air Asam
Kalau tak silap ikan cencaru sumbat ini kalau nak goreng pun boleh. Farah rasa pernah terjumpa resepi orang goreng. Tapi terlupa pula di mana. 

Untuk memanggang, farah guna pemanggang ajaib. Tapi farah balut dulu ikan dengan aluminium foil. Farah balut sebab tiap kali farah bakar ikan, mesti melekat dekat pemanggang. Tak tahu kenapa. Bila nak pusing ikan mesti ikan hancur. Tak ada rupa habis haha. Kalau tengok orang lain balut ikan guna daun pisang atau daun kunyit. Tapi sebab farah tak ada daun pisang, pakai foil je lah. 

Untuk air asam pula, farah dapat resepi dari blog pipsterian. Nampak sedap air asam dia. Mudah pun mudah. 

Jom buat ikan cencaru sumbat dan air asam!

Cencaru Sumbat dan Air Asam


Bahan-bahan Cencaru Sumbat: 
4 ekor ikan cencaru - cuci dan belah belakang
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
Sedikit belacan - bakar sedikit
1 asam keping
Gula
Garam

Cara-cara:
1. Tumbuk serai, halia, bawang putih dan bawang besar.
2. Tumis sehingga naik bau. 
3. Masukkan cili kisar. Kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan belacan, asam keping, gula dan garam.
5. Masak sehingga sedikit kering dan garing.
6. Sumbat sambal yang dah masak ke dalam belakang ikan cencaru. 
7. Bakar/panggang/goreng sehingga masak. 
Resepi Cencaru Sumbat dan Air Asam
Cencaru Sumbat
Bahan-bahan Air Asam: 
½  biji tomato - untuk kisar
½  biji tomato - potong dadu
2 biji bawang merah - untuk kisar
2 biji bawang merah - potong dadu
1 inci belacan -bakar 
Asam jawa - sama besar dengan tomato
10 tangkai cili api - potong kecil. Boleh tambah atau kurangkan
1 tangkai cili merah di potong 2
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air masak 
2 biji limau nipis

Cara-cara:
1. Bancuh asam jawa dengan 1 cawan air. Tapis kan. Masukkan ke dalam blender. 
2. Masukkan separuh tomato yang dibelah dua, 2 biji bawang merah, separuh daripada setangkai cili yang di potong dua, belacan, gula dan garam. Kisar hingga sebati. 
3. Tuang bahan kisar ke dalam mangkuk. Masukkan bawang merah dan tomato yang dipotong dadu, cili api dan cili merah yang lebih. Satukan semua bahan ini dalam mangkuk tadi. Gaul bagi bercampur aduk semuanya. 
4. Lepas tu perahkan limau nipis. Masukkan kulit limau sekali. .
5. Rasa dulu. Tambah garam gula mengikut kesesuaian. 
Resepi Cencaru Sumbat dan Air Asam
Air Asam
Makan dengan nasi putih panas-panas. Tak perlu kuah pun dah sedap. Hehe.

Selamat mencuba!!



Baca sini:

Baca Selanjutnya »

You Might Like This

© 2015 Farah Sanusi . Designed by MaiGraphicDesign