Resepi Sambal Goreng Kentang || Hari ini nak kongsi resepi salah satu makanan kegemaran hubby. Sambal goreng kentang. Hubby suka masakan sambal macam ni. Hari ni pulak dia request nak sambal bebola ayam hehe.
Ubi kentang tu kalau nak cepat, korang boleh je guna yang frozen. Tak payah nak potong. Tapi yang frozen ada salut tepung sikit kan? Jadi berbeza sikit lah dengan resepi asal.
Sambal Goreng Kentang |
Farah gunakan ubi kentang sebab kebetulan nak bagi medina makan ubi sekali. Alang-alang tu guna je lah.
Sambal goreng Kentang ni makan dengan nasi putih kosong je pun dah cukup. Tak payah ada lauk lain dah. Makan macam ni pun boleh menambah dua tiga kali kan. Setuju tak? Hehe.
Jom Masak Sambal Goreng Kentang!
Sambal Goreng Kentang
Resepi asal |
Bahan-bahan A:
3 biji kentang - dibuang kulit
1 sudu teh gula
1 sudu teh cuka
1 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan B(dikisar):
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara-cara:
1. Kentang dipotong baji. Basuh dan tuskan.
2. Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga garing
3. Asing kan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
4. Masukkan garam, gula, dan cuka. Kemudian kacau rata.
5. Masukkan kentang goreng dan kacau sekali lagi.
6. Sedia dihidangkan.
Komen Farah
Kurang manis. Farah biasa makan sambal kentang macam ni, lebih manis rasanya. Dah terbiasa macam tu. Hehe. Jadi bila tak manis tu rasa tak lengkap lah.
Kentang tu kena goreng garing sikit sebab farah tak suka bila dia lembik. Yang ni farah goreng tak cukup garing.
Resepi ni tak pedas *rasanya cili kering yang farah beli tu yang tak pedas*. Kalau ikut kan bilangan cili kering yang letak tu, patutnya dah cukup pedas dah dengan farah hehe.
Terpulang pada korang nak buang biji cili tu atau tak. Farah nak buang tapi tak sempat. Kisar je dengan biji hehe.
Senang nak ikut arahan yang diberikan dalam resepi asal. Farah suka kalau resepi ada sukatan minyak sekali hehe. Yelah, kita bukan tahu bajet banyak mana nak letak kadang-kadang kan.
Jom cuba masak Sambal Goreng Kentang!
Baca sini:
Org kata, kalau nak beli cili kering yf pedas, beli yg kerinting. Kalau yg xkerinting yg xbrape kedut2 tu kurg pedas. Xtau la betul ke x. Haha. Tp kalau kt pasar mmg diorg asingkan 2 jenis ni. Tp kak huda slalu failed masak sambal guna cili kering. Slalu guna cili boh je setel.
ReplyDeleteFarah pun lagi suka cili boh sebenarnya. Tak payah nak perisi buang cili haha
DeleteAna punya resipi guna cili merah. Esok br nak up entri sebab hari ni entri kerabu.hehe
ReplyDeletecili merah yang besar ye? Farah tak pernah lagi guna cili merah buat sambal hehe
Deleteboleh cuba ni... nampak sangat sedap...
ReplyDeleteRatah saja pun sedap. Hehe
Delete