11 Jul 2016
MENANG Peraduan Duit Raya!!
Assalamualaikum
Yaay!!
First time menang peraduan/giveaway tau. Gumbira tak terkata lah. Walaupun bukan tempat pertama, tapi menang jugak hehe.
Nak masuk banyak-banyak lah GA kot-kot bertuah lagi kan =)
Nak tengok nama pemenang lain boleh tengok sini
Aidilfitri pertama di Kedah
Assalamualaikum
Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik, Ramadhan berlalu dengan cepat. Dah masuk syawal dah kita. Tahun ni farah di beri kesempatan untuk berpuasa penuh. Rasa macam satu achievement pulak sebab dah lama tak puasa penuh hehe.
eh, semua pakai spek rupanya |
Tahun ni tahun pertama farah beraya sebelah keluarga hubby kat kedah. Awal-awal mula bekerja dulu mama ade cakap kami beraya sebelah farah je la sebab dah tinggal dekat dengan mama abah. Tapi kesian pulak dengan hubby. Masa raya je lah dapat kumpul dengan semua adik beradik. Kalau tak susah nak dapat kumpul sekali gus kan.
Disebabkan raya kat Jitra, farah tak ambil cuti. Esok nak raya hari ni kerja lagi hehe. Petang tu balik kerja terus naik feri. Di Jitra kami duduk rumah abah kat sana. Rumah tu dah biasa dah duduk masa tengah posting kat Hospital Sultanah Bahiyah.
Malam raya korang buat ape? Kalau masa kecik-kecik mesti buat biskut, kek, masak sikit-sikit. Biasa farah menyibuk masa orang buat biskut dengan kek. tak reti nak buat sendiri hehe. Lepas tu kejap je farah rasa bosan. Yela, bakar biskut bukan kejap. Lama weh. Last-last mesti tinggal sorang je dok tunggu biskut siap hehe. Kat sini mama dah buat biskut kat Langkawi siap-siap. Lepas tu bawak je pi Jitra. Senang.
Dua-dua tak sudi hehe |
Pagi-pagi hari raya pertama hubby datang bagitau farah mama abah kena balik Langkawi sebab tok (moyang hubby) meninggal waktu subuh. Innalillahiwainnailaihirajiun. Jadi mama abah balik pagi tu jugak. Tinggal lah kami budak-budak kat rumah hehe.
Dah orang besar tak de, beraya tak banyak sangat lah tempat nye. Kami pi 2 rumah je. u pun rumah sebelah-sebelah haha. Dah alang-alang ade masa free, farah ajak lah hubby pi Aman Central mall jalan-jalan. Kami pi dari pukul 3 petang sampai 9 malam baru balik rumah. Lama kemain padahal pusing-pusing je hehe.
farah + farhanah ( bukan kami yang nyanyi lagu sampai jannah ye) |
Hari raya kedua mama abah datang semula Jitra. Baru lah kami sambung beraya. Keluarga hubby ada tradisi hari raya tau. Hari raya kedua akan pi kedai buku Popular lepas tu makan KFC hehe. Dapat lah farah merasa tahun ni. Alang-alang pi Popular tu terbeli jugak lah buku masakan dengan buku cerita untuk medina. Kalau tak memang tak kan beli buku punya. Farah dengan hubby jarang pi kedai buku. Hehe.
Hari raya ketiga kami terus balik Langkawi. Ingatkan musim raya tak de orang datang langkawi, sekali kat jeti penuh orang. Sampai cari tempat nak duduk pun susah. Nasib baik tiket dah beli sehari sebelum. Kalau tak ntah-ntah tiket habis hehe.
Ni dah kosong sikit lepas feri sebelum kami berlepas |
Haa lagi satu. Kat luar keccoh harga ayam naik kan? Kat sini ayam tak de langsung haha. 2 hari suruh hubby beli ayam sebab nak buat sate ayam, tapi kat market ayam takde. Lain kali kena beli siap-siap sebelum raya. Ntah bila baru bole masak ayam ni huuu.
~SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ~ Farah & Khairul sekeluarga |
4 Jul 2016
TELUR BISTIK SENANG
Assalamualaikum
Entri kali ni nak kongsi resepi telur bistik. Buat sendiri kat rumah senang je sebenarnya. Kalau makan kat kedai kemain mahal. Lepas ni tak payah dah makan kat kedai haha. Macam lah rajin nak masak tiap-tiap hari.
TELUR BISTIK
Bahan-bahan:
2 biji telur
sayur campur
ayam dada- potong kiub kecil
kicap-farah tambah
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
lobak merah-tak letak takpe.dalam sayur campur dah ada
1 bawang holland-mayang
2 bawang putih-potong halus
garam
Cara-cara:
1. Goreng 2 biji telur dadar. Ketepikan
2. Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau.
3. Masukkan ayam. Goreng hingga masak.
4. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap. Kacau
5. Tambah sedikit air
6. Masukkan sayur campur dan lobak merah.
7. Perasakan dengan garam.
![]() |
Sayur lebih-lebih haha |
SELAMAT MENCUBA!!
Kbai~
Pencarian bloglist by FARAH SANUSI
Assalamualaikum
Berdebar jugak nak buat segmen untuk kali pertama ni. Memandangkan farah pun masih baru dalam dunia berblogging ni, rakan blogger pun tak ramai sangat lagi. Jadi farah fikir untuk buat segmen bloglist untuk tambah rakan-rakan blogger. Semoga ramai yang sudi join hehe.
SYARAT PENYERTAAN
1) Follow blog farah
2) Buat satu entri bertajuk "Pencarian bloglist by FARAH SANUSI"
3) Copy banner kat atas dan backlink kan ke entri ni
4) Tinggalkan link entri anda kat ruang komen bawah ni
Senang je kan? Hehe. Selamat mencuba!!
>> Farah akan pilih 10 orang pemenang yang bertuah
>>Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
3 Jul 2016
AYAM PAPRIK ALA THAI
Hari tu farah ade post farah beli produk keluaran Anjaad kan? Haaa. Lepas penat cari ape nak masak, farah jumpa resepi ayam paprik ala thai. Farah masak guna daun limau purut anjaad tu. Memang rasa daun limau purut dia. Tak payah letak banyak pun. Sangat recommended untuk sesiapa nak cuba. Nanti nak masak tomyam pon senang, tak payah susah-susah cari kat pasar.
Resepi ni farah jumpa kat thevocket. Hubby cakap sedap, rasa macam paprik kat kedai. Kira ok lah kan?
AYAM PAPRIK ALA THAI
Bahan bahan:
Ayam yang dipotong kiub
4 biji bawang putih diketuk
1 biji bawang besar dihiris kasar
Sebiji cili merah dihiris atau cili padi yang diketuk- tak letak
Lobak
Kacang Panjang
Tomato-tak letak
1 biji bawang besar dihiris kasar
Sebiji cili merah dihiris atau cili padi yang diketuk- tak letak
Lobak
Kacang Panjang
Tomato-tak letak
Sos tiram
Kicap
Sos tomato
Sos cili
Serai Anjaad
Daun Limau Purut Anjaad
Kicap
Sos tomato
Sos cili
Serai Anjaad
Daun Limau Purut Anjaad
Cara-cara:
1. Panaskan
minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah.
2. Apabila
bawang naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan
Serai Anjaad dalam 1 sudu kecil.
4. Masukkan
sos tiram 2 sudu besar.
5. Masukkan
kicap 2 sudu besar.
6. Masukkan
sos tomato 2 sudu besar.
7. Masukkan
sos cili 1 sudu besar.
8. Masukkan
setengah cawan air.
9. Tutup
dan biarkan mereneh dalam 20 minit. Kacau sekali sekala.
10. Apabila
ayam sudah empuk, masukkan sayur yang berkenaan.
11. Masukkan
limau purut. Kacau sekejap.
Siapppp!!
SELAMAT MENCUBA!!
Kbai~
AISKRIM GORENG PALING SENANG DAN SEDAP
Assalamualaikum
Tinggal 2 hari je lagi puasa kan? Kejap je dah nak habis Ramadan. Cepatnya masa berlalu huhu.

Nak dijadikan cerita, sepanjang bulan puasa ni kami ada pi berbuka kat hotel. Sebelum ni tak pernah hehe. Ada hotel sediakan aiskrim goreng sebagai pemanis mulut. Farah ngan hubby punya lah semangat beratur nak ambil aiskrim goreng ni. Dah la lama sebab orang depan potong line. Ai berdendam hokay haha. Kami tengok dari jauh nampak aiskrim goreng dia tak macam kami biasa buat. Aiskrim disalut dengan cornflakes yang hancur. Bila goreng cornflakes tu macam lemau haha. Tak sedap langsung. Satu malam kami dok komplen haha. Jadi farah buat sendiri aiskrim goreng kat rumah. Baru lah kami puas hati hehe.
Senang je aiskrim goreng ni. Pakai 2 jenis bahan je. Tu pon bahan dah siap. Yang tak pernah makan aiskrim goreng cuba lah. Confirm puas ati punya. Aiskrim tu pakai lah ape-ape perisa yang korang suka. Farah suka pakai perisa vanila je. Sebelum ni pernah guna perisa lain, tapi tak kena ngan tekak. Vanila jugak yang sedap. Roti tu tolong guna yang tebal. Kalau tak nanti koyak.
AISKRIM GORENG
Bahan-bahan:
Aiskrim-tak kisah perisa ape
Roti keping 1 bungkus
Cara-cara:
1. Ambil satu keping roti. Letakkan aiskrim kat tengah-tengah. Jangan banyak sangat takut roti tembus/koyak/terburai/pecah hehe
![]() |
letak aiskrim tengah-tengah |
![]() |
lepas tutup aiskrim tu, tekap dengan cawan macam ni |
![]() |
Nanti jadi gini la. comey dok? haha |
![]() |
Ni lagi satu version |
![]() |
Farah tekap pakai sandwich maker. Jadi besar sikit dari cawan |
![]() |
Ha gini rupa dia |
4. Panaskan minyak (mesti betul-betul panas). Masukkan aiskrim goreng tadi. Sebelah dalam 10-15 saat je. Tak perlu lama.
5. Angkat dan boleh makan terus.
![]() |
Lepas goreng camni rupanya. |
![]() |
Jangan berangan masa goreng nanti jadi kelam laguni hehe. Mujo tak pahit |
SIAP!!
Senang kan? Bukan budak-budak je suka, orang tua pon suka tau hehe. Roti yang lebih tu boleh guna untuk buat puding ke, finger food ke. Jangan baziaq na.
SELAMAT MENCUBA!!
Kbai~