Resepi Bebola Ayam Homemade
Bebola Ayam Homemade |
Bahan-bahan:
500gm isi ayam
1 biji bawang holland
1 sudu kecil garam
Secubit serbuk lada hitam
2 sudu besar tepung ubi kayu
Cara-cara:
1. Kisarkan isi ayam hingga lumat. Farah guna food processor.
2. Masukkan bawang holland yang dipotong kecil. Kisar bersama isi ayam tadi sehingga sebati.
3. Masukkan garam, lada hitam dan tepung ubi kayu. Gaul sebati.
4. Didihkan air di dalam periuk.
5. Bulatkan bebola kecil-kecil.
*tips untuk isi ayam tak melekat di tangan: Sapu minyak masak ke tapak tangan sebelum membentuk bebola, baru lah isi ayam tak lekat kat tangan.
6. Masukkan bebola kedalam air yang mendidih tadi. Bebola yang sudah masak akan terapung.
Boleh simpan frozen untuk kemudian hari.
Bebola Ayam Homemade |
No comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/