AYAM HALIA
Resepi asal |
Bahan-bahan A:
500 gm ayam
3 sudu makan sos tiram
1 sudu teh tepung jagung -dibancuh dengan ½ cawan air
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang - di potong pendek
1 biji tomato - dipotong 4
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B (dihiris):
3 inci halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris sehingga layu.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air.
3. Masak ayam sehingga lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam.
5. Masukkan tomato dan daun bawang. Kacau rata.
6. Sedia dihidangkan.
Pergh!! Sedap nie buat lauk lunch..
ReplyDeletesedap! ratah pun sedap haha
Delete