Assalamualaikum
Sebut je Terengganu, orang akan kaitkan dengan penyu. Setuju tak? Pernah jugak terfikir kenapa Terengganu yang dapat penyu ni? Penyu tak mau dok negeri lain kah? Haha. Padahal seumur hidup dok Terengganu tak pernah lagi jumpa penyu. Telur penyu adalah kahkah. Kalau telur penyu tu kat pasar hujung minggu pon ade.
Selain daripada penyu, mestilah batik dan keropok lekor. Ha jadi harini nak kongsi resepi keropok lekor homemade.
Senang je sebenarnya buat keropok lekor ni. Cuma yang lecehnya kena perisi ikan tu. Penat dok tilik isi-isi ikan. Step lain tak de lah susah. Tak pandai masak pon boleh buat.
Masa kecik-kecik dulu farah tak suka keropok lekor yang banyak isi ikan. Farah lebih suka yang banyak tepung. Orang panggil keropok kanji. Jadi keropok tu rasa kenyal sikit. Tapi bila dah tua sekarang farah lebih suka makan yang banyak ikan hehe. Rasa lebih umph gitu. Lagi satu, pencicah dekat sana tak dapat nak cari kat tempat lain. Tak de orang share resepi pencicah ke? Hehe.
Farah bukan rajin sangat nak buat, tapi lama tak balik kampung, nak cari keropok lekor yang banyak isi ikan tak ada kat sini. Jadi merajinkan lah diri untuk buat hehe. Farah tak pandai nak sukat-sukat tepung berapa banyak, main agak-agak je.
KEROPOK LEKOR
Oleh: Farah Sanusi
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung- ambil isi je,tulang tak payah
tepung gandum
garam
Cara-cara:
1. Kisar isi ikan dalam food processor. Kalau takde pakai blender pon boleh.
2. Masukkan isi ikan yang dah di kisar kedalam mangkuk. Masukkan tepung gandum (agak-agak). Tak perlu banyak sebab kalau tepung banyak nanti keras lak keropok. Adunan memang lembut jadi tak perlu bimbang.
3. Masukkan garam secukup rasa.
4. Gentel bagi panjang ikut suka kita lah.
5. Panaskan air sampai mendidih.
6. Masukkan keropok. Bila dah timbul boleh angkat dan tapis.
7. Bila nak makan potong pendek-pendek dan goreng.
KEROPOK LEKOR
Oleh: Farah Sanusi
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung- ambil isi je,tulang tak payah
tepung gandum
garam
Cara-cara:
1. Kisar isi ikan dalam food processor. Kalau takde pakai blender pon boleh.
2. Masukkan isi ikan yang dah di kisar kedalam mangkuk. Masukkan tepung gandum (agak-agak). Tak perlu banyak sebab kalau tepung banyak nanti keras lak keropok. Adunan memang lembut jadi tak perlu bimbang.
3. Masukkan garam secukup rasa.
4. Gentel bagi panjang ikut suka kita lah.
5. Panaskan air sampai mendidih.
6. Masukkan keropok. Bila dah timbul boleh angkat dan tapis.
7. Bila nak makan potong pendek-pendek dan goreng.
ni rupa sebelum rebus. dah rebus lupa snap |
Makan dengan bihun goreng pon best |
SELAMAT MENCUBA!!
Masa gi kemaman dulu, pakcik tu kata masa tengah gaul isi ikan dengan tepung, letak ais sekali... Supaya nanti akan lebih rangup... Katanyalah..
ReplyDeleteHahahaha
Ade jgk dgr..tp konfius ais tu nak gaul skali ke hahaha
DeleteLaaa senangnya buat kropok lekorrr.. baru skrg ku tahu huhuhu. Tq for sharing
ReplyDeleteSenang je ss hehe
DeleteLaaa senangnya buat kropok lekorrr.. baru skrg ku tahu huhuhu. Tq for sharing
ReplyDeletesedapnye kepok goteee...nnti try buat..hehe
ReplyDeleteTry jangan tak try hehe
DeleteLaaa senangnya buat kropok lekorrr.. baru skrg ku tahu huhuhu. Tq for sharing
ReplyDeleteLaaa senangnya buat kropok lekorrr.. baru skrg ku tahu huhuhu. Tq for sharing
ReplyDeleteSedapnya kepok lekor.... favorite kak Nina..!!
ReplyDeleteNext time bole cuba buat keropok lekor cheese hehe
Deletetak pernah buat keropok lekor hehe
ReplyDeletebtw, jemput join GA
http://www.nurinaizzati.com/2016/06/madinah-and-vietnam-souvenirs-giveaway.html