SAMBAL UDANG
Resepi Sambal Udang |
Bahan-bahan:
100gram udang - basuh
1 senduk cili kisar - kisar bersama bawang merah dan putih. Farah guna 10 cili kering.
3 biji bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
½ botol sos tomato saiz biasa
Gula
Garam
1/2 cawan air
Bahan tumis:
3 ulas bawang putih- ketuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inci halia - ketuk
1 kulit kayu manis
1 sudu kecil buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Cara-cara:
1. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar tadi. Kacau. Kemudian masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, dan bunga lawang. Kacau. Masak sehingga naik minyak dan cili garing.
3. Masukkan air dan kacau.
4. Masukkan sos tomato. Masak sehingga kuah agak pekat.
5. Masukkan gula dan garam secukupnya.
6. Bila kuah semakin pekat, masukkan udang. Kacau rata dan biarkan sehingga udang masak.
8. Tambah air mengikut kepekatan yang perlu. Kalau dah cukup pekat, boleh tutup api.
Siap!
Resepi Sambal Udang |
Selamat Mencuba!
Baca sini:
No comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk yang sudi komen.
Boleh tinggalkan link blog korang sekali.
Nanti farah melawat blog korang.
\(^0^)/