Resepi Ayam Masak Kurma Faiza || Farah tak pernah masak kurma kot sebelum ini. Kali pertama nak masak kurma, senang-senang ikut resepi dekat paket perencah hehe. Alang-alang tu kita tengok menjadi tak resepi dekat paket.
Ayam Masak Kurma Faiza |
Farah guna perencah kurma Faiza. Farah beli paket kecil je sebab nak masak ayam pun untuk makan berdua je. Resepi ada juga farah ubah sikit-sikit ikut kesesuaian.
Ayam Masak Kurma Faiza
Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 biji bawang besar - hiris
1 paket kecil rempah kurma faiza
600gm ayam@ daging
1 mangkuk santan
Garam secukup rasa
3 biji kentang - belah 4
2 biji tomato - belah 4(farah tak letak)
Resepi Ayam Masak Kurma Faiza |
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama bawang besar.
2. Campurkan rempah kurma faiza dengan sedikit air didalam mangkuk yang berasingan untuk dijadikan paste.
3. Masukkan paste rempah tadi dan kacau hingga naik bau.
4. Masukkan ayam, santan dan garam secukup rasa.
5. Kacau rata dan biarkan mendidih.
6. Setelah ayam agak empuk, masukkan 3 biji kentang. Masak sehingga kentang empuk.
7. Masukkan tomato. Biarkan seketika.
8. Sedia dihidang.
Ayam Masak Kurma Faiza |
Farah agak suka kurma. Hubby rasanya jarang makan kurma. Dia suka masakan ber-sambal haha. Tapi bukannya tak makan langsung.
Tips nak bagi hubby makan lebih, letak kentang lebih sebab dia suka kentang hihi.
Selamat Mencuba!
baca sini:
Akak kalau masak kurma memang fail..x pernah jadi x tau kenapa
ReplyDelete