Resepi Daging Masak Kicap || Pada asalnya farah nak masak daging masak kicap berkuah macam umi selalu masak. Tapi waktu nak masak tu tiba-tiba teringat daging masak kicap bila beli nasi bungkus pagi.
Resepi Daging Masak Kicap |
Lepas tu farah pun cari lah resepi daging masak kicap yang tak banyak kuah. Jumpa lah resepi dari aziekitchen ni. Ha, resepi ni sebijik dengan yang farah cari hehe. Tapi farah derhaka sikit. Resepi asal ada guna cuka. Farah tak guna cuka. Tapi rasanya farah rasa cukup sedap dah.
Jom masak daging masak kicap!
DAGING MASAK KICAP
Bahan-bahan:
100gram daging - perap dengan garam dan kunyit
1 biji bawang holland - hiris bulat. farah tak ada bawang holland jadi farah guna bawang merah je.
1 biji cili merah - hiris serong
Kicap manis
Garam
Cara-cara:
1. Rebus daging dalam air. Air tak perlu banyak, hanya perlu cukup untuk daging masak. Rebus hingga daging empuk dan air kering.
2. Masukkan minyak masak. Goreng daging hingga sedikit perang.
3. Masukkan kicap. Kacau rata.
4. Masukkan bawang holland dan cili merah. Kacau.
5. Perasakan dengan garam.
Siap!
Resepi Daging Masak Kicap |
Selamat mencuba!
Baca sini:
Sedapnya..
ReplyDelete